2014-02-17

COLECŢIA „CARTEA STRĂINĂ”

Colecţia CARTEA STRĂINĂ include opere din tezaurul universal, apărute de-a lungul sec. XVI-XIX în cele mai de seamă centre tipografice ale Europei: Paris, Varşovia, Lyon, Veneţia etc. Printre autorii notorii, operele cărora se păstreză în patrimoniul nostru sunt: Homer, Vergiliu, Cicero, Diderot, Voltaire, Balzac, Hugo ş. a.
Ediţiile ilustrative sunt în limbile franceză, engleză, germană, poloneză etc. Referindu-ne la domeniile ştiinţifice din care ar putea face parte, enumărăm literatură artistică, istorică, ecleziastică, matematică, medicină etc.
Colecţia este o compilare preţioasă de informaţie ştiinţifică din diferite locuri şi epoci ce trebuie valorificată. Cărţile impun printr-o prezentare grafică deosebită: coperta stilată, cotorul cu imprimări, foile de titlu executate în stil gotic. Valoarea colecţiei este conferită de numărul relativ mare de realizări tipografice originale italiene, franceze, germane, de exemplarele cu însemnări manuscrise, interesante prin conţinut sau prin provenienţă, însemnelor de carte create pentru bibliofili pentru a-şi însemna cărţile în chip felurit prin semnarea numelui întreg, a iniţialelor sau a monogramei, de ex-libris-urile care amintesc despre posesorii succesivi şi despre circulaţia cărţilor.
O strălucire aparte îi dă colecţiei prezenţa operelor reprezentanţilor iluminismului. Acest curent de gândire raţionalist a avut în epocă un rol progresist, liptând pentru afrmarea raţiunii, pentru dezvoltarea învăţământului, a culturii naţionale. Secolul „luminilor” a oferit şi schimbări în forma grafică a cărţii:  ilustraţii şi anexe (planşe şi hărţi) cu care cartea acestui secol era înzestrată, vadindu-se fie un gust estetic, fie o rigoare ştiinţifică mai mare.
Pentru raritatea, dar şi pentru valoarea artistică deosebită, este de menţionat lucrarea L’Ungheria spiegata da Gio Nicolo Doglioni. Este şi cea mai veche tipăritută ce o avem în sector. Editată în Veneţia, în anul 1595, în limba acelor timpuri, este o carte despre istoria regatului Ungar de la începuturi pînă în 1595. Pe  faţa interioară a primei coperte se află un ex-libris al scriitorului Gheorghe Sion – etichetă creată prin procedee grafice.
La sfârşitul cărţii este un catalog al regilor ce au condus regatul, o hartă a teritoriului dat. Conţine frontispicii, foaie de titlu frumos ornamentată, marca tipografică: Virtuti sic cedit invidia.
Un compartiment valoros al acestei colecţii aparţine cărţii poloneze. Conţine opere ale scriitorilor polonezi, sec. XIX-XX, literatură şi critică literară, istoria şi geografia Poloniei ş.a. Majoritarea documentelor au ajuns pe rafturile bibliotecii din donaţiile persoanelor cointeresate de promovarea şi dezvoltarea culturii.
Aceste cărţi au îmbogăţit colecţia şi au oferit o şansă cititorilor să lectureze în limba poloneză, să se informeze despre istoria, literatura, cultura, religia Poloniei din alte timpuri. 

Galina CANŢÎR

2 comentarii:

  1. buna ziua eu la fel am carti vechi dar nu stiu denumirea din cauza ca sunt vechi si coperta este pierduta spuneti va rog unde ma pot adresa la cineva cu aceste carti multumesc mult ( la fel sunt intro limba care nu o inteleg

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere