2014-04-22

LA ÎNCEPUT A FOST CUVÎNTUL...

Se spune că dintre toate creaţiile şi iscodirile minţii omeneşti cartea şi tiparul sunt cele mai măreţe şi mai spectaculoase. O dedicaţie făcută acestor două componente ce au contribuit enorm la dezvoltarea umanităţii este expoziţia din Sectorul Carte Rară şi Veche cu titlul „La început a fost cuvîntul...”.
Organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, expoziţia dată este o excursie virtuală ce ne dezvăluie detalii despre destinul şi peregrinarea cărţilor. Ne oferă informaţii de la scrierea cuneiformă săpată în piatră – la papirus, de la pergament la hîrtie.
Sunt vernisate cărţi despre viaţa şi activitatea inventatorului german Johannes Gutenberg renumit prin contribuţia sa remarcabilă în inventarea tiparului cu litere metalice mobile; despre Ivan Fedorov, primul tipograf din Rusia; despre Petru Movilă şi cronicarii teritoriului românesc: Mitropolitul Varlaam, Antim Ivireanul.
În istoria culturală a Basarabiei un rol important îl are Gavriil Bănulescu-Bodoni şi înfiinţarea Tipografiei Eparhiale la Chişinău. La expoziţie sunt expuse primele cărţi editate la acea tipografie: Liturghie (1815), Molebnic (1820) etc.

                    


                   

Un comentariu:

  1. bravo, ca intotdeauna, faceti expozitii foarte frumoase, in continut si ca aspect.

    RăspundețiȘtergere